HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: FIAT ABARTH VAN SCX
Vorig jaar vierde het Spaanse Scalextric (hier als SCX bekend) haar 40ste verjaardag. Speciaal ter gelegenheid hiervan werd een set (twee auto's en een boek) uitgebracht met hierin een replica van de Seat (zeg maar Fiat) zoals het Spaanse Scalextric deze 40 jaar geleden maakte. De replica bevatte nog open motor en het oude (starre) geleidschoentje en beschikte totaal niet over moderne techniek. Deze moderne techniek zat wel in het tweede autootje wat deel uit maakte van de jubileumset. Dit tweede autootje is een Fiat Abarth met natuurlijk alle moderne features zoals motor, geleideschoentje en tampoprint. Bij deze Abarth ging het om een nieuwe model en dit autootje had tevens de primeur om als eerste met Xenon verlichting de weg op te gaan. Deze jubileumset was vanwege de merknaam niet buiten Spanje verkrijgbaar. Maar gelukkig komt SCX nu met een eerste Abarth die wereldwijd (in China zelfs onder de merknaam Chino!) verkrijgbaar is. Het zal niemand verbazen dat we er niet rouwig om zijn, dat het hier om een uitvoering gaat in de nog altijd opvallende Gulf kleuren.
PROFIEL
 Merk.........................SCX 
 Auto.................Fiat Abarth
 Uitvoering..................Gulf
 Kleur...............blauw/oranje
 Referentienummer...........61190
 Lengte.....................116mm
 Breedte.....................50mm
 Hoogte......................42mm
 Gewicht.....................78gr
 Aandrijving...............inline
 Overbrenging................9x27
 Banden...................profiel
 Bandenmaat voor.............15x8
 Bandenmaat achter...........15x8
 Verlichting...................ja
 Magneet.......................ja
 Verpakking.........kunststof box
FINS ABARTH TEAM
Deze Abarth is niet zomaar een lichtblauw gespoten autootje, want er is wel degelijk een team wat met deze auto racet. Het Finse Abarth team neemt met deze opvallende kleine raker deel aan klassieke races die in een aantal gevallen ook door Gulf zijn gesponsord.
De Abarth van SCX ziet er prima uit. Zowel de lak als de opdruk is keurig verzorgd. Leuke details zijn de zeer fijne ruitenwissers en natuurlijk de details van de motor onder de openstaande klep. Verder bevat het autootje een rolbar, maar door het ruimtegebrek was er geen plaats voor een volledig interieur. Het is beslist een zeer aantrekkelijk model geworden. De combinatie van de dikke stoere Abarth en de Gulf kleuren zorgen dat de race nostalgie werkelijk van dit model afspettert.
NIEUWE MOTOR EN LICHT
Recent heeft SCX de RX-41 motor iets gemodificeerd en deze loopt vanuit de doos een stuk rustiger dan de voorganger. Verder is de technische opzet zoals we die van SCX kennen. Verend schoentje, motor in de lengte en een eenvoudig te verwijderen en zeer krachtige magneet. De verlichting is deze zoals in het 40 jarig jubileum model is "gepilot", maar inmiddels ook al in de nieuwe Opel (zie test Opel Astra DTM) is geplaatst. De bandjes zijn van het profieltype en voelen lekker stroef aan. Buiten de verlichting geen technische wonders, maar wel gewoon degelijke solide techniek.
KLASSIEK RACEN
Wie van een klein autootje grote daden verwacht staat niet met beide benen op de grond. Toch zal menigeen verbaasd zijn over wat deze kleine rakker op de baan kan presteren. Acceleratie is erg goed, topsnelheid ruim voldoende en de remwerking super. Dat gekoppeld aan een vrij neutraal rijgedrag en prachtig brandende verlichting maken de Abarth tot een toppertje onder de kleine autootjes. Als de auto van de baan gaat rolt deze wel gelijk om en de SCX motor wil liever 14 dan 12 volt om lekker vlot rond te gaan. Ondanks een paar heftige testsessies bleef de achterklep verbazingwekkend goed zitten. Toch moet je er rekening mee houden dat dit een kwetsbaar onderdeel is als je gaat racen. 
CONCLUSIE
Dikke plussen zijn de modelkeuze, het licht, de kleurstelling en de banden. De techniek zit goed in elkaar en de nieuwe RX-41 motor is beslist een stuk rustiger dan zijn voorganger en een forse verbetering. Verder zijn de raceeigenschappen voor een dergelijk klein autootje gewoon erg goed, maar natuurlijk niet te vergelijken met een moderne F1 of LMP.
Buiten het SCX logo op de voorruit is er eigenlijk ook niet veel meer te wensen en heeft SCX een prima autootje afgeleverd, wat zowel op de baan als in de vitrine veel plezier zal geven. 
Webtips Fiat Abarth:
Foto's van de echte Gulf Abarth op: www.fiatabarthteam.fi
Fabrikant van de geteste Fiat: SCX
Importeur van SCX: Overbeek

Meer over deze Abarth bij Gulf Racing....

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
25 juli 2003 - Copyright racebaan.com